Παθήσεις Oυροποιητικού συστήματος

Καλοήθεις

Κακοήθεις

• Υπερτροφία προστάτη

Η Καλοήθης Υπερτροφία Προστάτη (ΚΥΠ), εμφανίζεται στους άνδρες άνω των 50 ετών. Χαρακτηρίζεται από αύξηση του μεγέθους του Προστάτη και εκτός από διαταραχές της ούρησης συνδέεται άμεσα και με τη στυτική δυσλειτουργία. Μπορεί να προκαλέσει ουρολοιμώξεις ,αιματουρίες ή και ακράτεια.
O έλεγχος περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα προστάτη/κύστης/νεφρών, την ουροομέτρηση, αιματολογικό έλεγχο (PSA), γενική εξέταση και καλλιέργεια Ούρων και αν χρειαστεί κυστεοσκόπηση.
Η θεραπεία της Καλοήθους Υπερτροφίας Προστάτη και των συμπτωμάτων της είναι από τα πιο συχνά αντικείμενα στην Ουρολογία. Η θεραπεία είναι συνήθως φαρμακευτική και σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, συστήνεται η χειρουργική μέθοδος.

• Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας στον άνδρα. Είναι ανωμαλία στη διεύρυνση το φλεβών του ορχικού πλέγματος, με αποτέλεσμα τη μη συστηματική κυκλοφορία του αίματος στον όρχι. Δημιουργείται αυξημένη υδροστατική πίεση στον όρχι και αυξημένη θερμοκρασία στο όσχεο, με αποτέλεσμα την μειωμένη οξυγόνωση του όρχεων πράγμα που προκαλεί βλάβη κατά τη σπερματογένεση.
Η βλάβη αυτή είναι χρονοεξαρτώμενη, όμως η έγκαιρη αποκατάσταση της κιρσοκήλης μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση

• Βραχύς χαλινός

Ο χαλινός είναι μια πτυχή του δέρματος στην κάτω επιφάνεια του πέους, που ενώνει τη βάλανο με το δέρμα. Όταν ο χαλινός δεν έχει το μήκος που πρέπει, προκαλεί πόνο και κάμψη της βαλάνου προς τα κάτω κυρίως κατά τη στύση.
Αντιμετωπίζεται χειρουργικά με laser , με τοπική αναισθησία .Η επέμβαση είναι εύκολη και ανώδυνη.

• Υδροκήλη

Είναι η συσσώρευση υγρού γύρω από τον όρχι. Το υγρό αυτό συνήθως απορροφάται άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, προκαλείται διόγκωση του οσχέου λόγω της ποσότητας υγρού που μαζεύεται στην περιοχή. Είναι αποτέλεσμα τραύματος, φλεγμονής ή όγκου και εμφανίζεται συχνότερα σε νεογέννητα αγόρια ή μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες.
Η θεραπεία επιτυγχάνεται με επέμβαση, με ελαφρά γενική αναισθησία, . Γίνεται στο ύψος της βουβωνικής χώρας και είναι ανώδυνη. Δεν απαιτείται νοσηλεία

• Φίμωση

Όταν διαπιστώνεται φίμωση, το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο δε μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω και να την αποκαλύψει πλήρως. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πόνο κυρίως κατά τη στύση. Στο αρχικό στάδιο αντιμετωπίζεται με κορτικοστεροειδή ενώ σε προχωρημένο στάδιο γίνεται περιτομή.
Η επέμβαση είναι εύκολη και γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του και η αποκατάσταση είναι άμεση.

• Λιθίαση ουροποιητικού

Λιθίαση ουροποιητικού είναι ο σχηματισμός λίθων (πέτρες) μέσα στο ουροποιητικό σύστημα. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την εντόπιση της πέτρας στο ουροποιητικό σύστημα.
Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία Συνήθως αποβάλλεται μέσω του ουροποιητικού συστήματος, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί κανόνα και είναι η πιο ευνοϊκή εξέλιξη.Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται επιπλοκές (π.χ. απόφραξη του νεφρού) που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε πλήρη ατροφία του νεφρού.
Οι θεραπείες που ενδείκνυνται είναι οι εξής:
-Συντηρητική-φαρμακευτική αγωγή
-Εξωσωματική λιθοτριψία
-Ενδοσκοπική-ελάχιστα επεμβατική
-Χειρουργική αντιμετώπιση

• Λοιμώξεις ουροποιητικού
 
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, είναι συνήθη αλλά και ενοχλητικά προβλήματα υγείας. Επηρεάζουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις γυναίκες  και λιγότερο τους άνδρες.
Αφορούν το ανώτερο ουροποιητικό σύστημα ( πυελονεφρίτιδα) και το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα, ορχεοεπιδιδυμίτιδα)
• Κονδυλώματα  ΗPV
 
Τα κονδυλώματα είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος. Διαπιστώνεται με κλινική εξέταση και αφορά  την επιδερμική εκδήλωση του ιού HPV . Η HPV λοίμωξη είναι μια λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). 
Ο ουρολόγος είναι αυτός που θα κάνει τη διάγνωση και θα προτείνει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας, με τοπικές κρέμες και άλλες μεθόδους όπως κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία, laser,ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης.

• Καρκίνος προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες, και η έγκαιρη διάγνωσή του είναι και αυτή που θα καθορίσει το πρωτόκολλο της αντιμετώπισής του.
Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χειρουργική και οδηγεί σε πλήρη ίαση. Σε προχωρημένο στάδιο,συνίσταται περαιτέρω θεραπεία.

• Καρκίνος νεφρού
 
Ο καρκίνος του νεφρού  είναι μία  από τις πιο συχνές κακοήθειες του ουροποιητικού συστήματος  και τα  συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την ασθένεια  είναι  αιματουρία, οσφυϊκός πόνος, ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά ,ανεξήγητη απώλεια βάρους, αδυναμία, καταβολή και πυρετός, ξαφνική εμφάνιση κιρσοκήλης δεξιά.Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου, το στάδιο της νόσου καθώς και την ηλικία του ασθενούς.Αντιμετωπίζεται με  χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία.
• Καρκίνος ουροδόχου κύστης
 
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πολύ συχνή κακοήθεια και έχει κύριο σύμπτωμα  την αιματουρία. Διαχωρίζεται σε επιφανειακό καρκίνο κύστης και διηθητικό καρκίνο κύστης  που είναι και η πιο πιο επικίνδυνη μορφή. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες.

• Καρκίνος πέους

Ο καρκίνος του πέους είναι κακοήθης πάθηση και διαπιστώνεται από κάποια σκληρία στην επιφάνεια του πέους που δεν υποχωρεί ή δείχνει σημάδια ότι αναπτύσσεται. Η τελική διάγνωση γίνεται με βιοψία . Μπορεί να αντιμετωπισθεί με laser ή κρυοπηξία ή χειρουργικά.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία του καρκίνου του πέους.

• Καρκίνος όρχεως

Ο Καρκίνος όρχεων εμφανίζεται με τη μορφή μιας ανώδυνης διόγκωσης ή σαν ασήμαντο τραύμα στην περιοχή του οσχέου. Η βασική διαγνωστική εξέταση είναι η εξέταση του οσχέου από τον ιατρό και η συνταγογράφηση των απαραίτητων συνοδευτικών εξετάσεων.
Η Ριζική ορχεκτομή μπορεί να θεραπεύσει πλήρως την ασθένεια σε μεγάλο ποσοστό. Ορισμένες περιπτώσεις χρήζουν περαιτέρω αντιμετώπιση όπως ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Κλείστε εγκαίρως το ραντεβού σας

Τηλ Ιατρείου  2221029094 . Για έκτακτα περιστατικά 6945449650